Правителството на френския президент Еманюел Макрон заяви в сряда, че ще използва

...
Правителството на френския президент Еманюел Макрон заяви в сряда, че ще използва
Коментари Харесай

Правителството на Макрон ще приеме бюджет без гласуване в парламента

Правителството на френския президент Еманюел Макрон съобщи в сряда, че ще употребява особено конституционно пълномощие, с цел да прокара законопроекта за бюджета за идната година през Националното заседание без гласоподаване, оповестява АП.

Депутатите от опозицията биха могли да изискат избор на съмнение, с цел да стачкуват против хода, който някои жигосаха като недемократичен.

Съобщението на държавното управление беше предстоящо. Центристкият алианс на Макрон загуби парламентарното си болшинство през юни, което направи много по-трудно за неговото държавно управление да прокарва законите по стандартния начин в долната камара на Народното събрание.

Изправени пред голям брой бюджетни ремонти от опозицията, държавни чиновници предизвестиха, че са готови да се базират на член 49.3 от френската конституция, който разрешава на министър-председателя да заобиколи Народното събрание в някои обстановки, в това число гласуването на бюджетни законопроекти.

Ако министър-председателят успее, законопроектът за бюджета ще отиде в Сената. 

Вотът на съмнение е малко евентуално да мине въпреки съпротивата против хода на държавното управление, защото ще се нуждае от утвърждението на минимум 289 депутати или половината от местата в долната камара на френския парламент. Ако някои групи депутати се въздържат, до момента в който съдружниците на Макрон гласоподават с " Не ", прагът не може да бъде доближат.

Въпреки че загуби болшинството си, центристкият алианс на Макрон към момента има най-вече места в Националното заседание, с 250. Лявата коалиция, Nupes, е най-голямата опозиционна мощ със 151 места.

През юли законодателите не съумяха да прокарат избор на съмнение, пожелан от Nupes, с цел да означи алегорично своето опълчване на политиките на Макрон. Само 146 депутати утвърдиха предлагането, което е доста по-малко от нужните 289.

Член 49.3 е употребен 87 пъти от 1958 година насам. При Макрон той бе употребен един път преди, през 2020 година по време на първия му мандат, с цел да се прокарат промени в пенсиите.

Предложеният бюджет на Франция, показан предишния месец на съвещание на кабинета, се основава на плануван напредък от 1% през идната година, което е спад от предстоящите 2,7% през тази година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР